Polygiene svarar på vilseledande artikel

Publish date: 14 Apr 2022

Allvarligt med bristande källkritik när lobbyorganisationer får styra nyhetsflödet om Polygiene. I dagens oroliga omvärld har vi blivit medvetna om vikten av källkritisk granskning. Tyvärr har vi återigen fått bevittna hur en lobbyorganisation som Svenskt Vatten AB fått igenom sina osakliga uppgifter om silverbehandlade kläder i media. Det finns inget som talar för att EU ens skulle vilja förbjuda silverklorider mot odörer i textilier i dagsläget.

”Textilbranschen har dokumenterat stor klimatpåverkan där överkonsumtion och överdriven tvättning av klädesplagg och andra textilier påverkar avsevärt. Polygiene kan vara en del av lösningen på detta problem. Att även ha detta perspektiv är av största vikt”, säger Ulrika Björk, VD Polygiene

Att artikelförfattarna inte velat ta med våra vetenskapliga förklaringar om vare sig silvers miljöeffekter eller hur behandlingen bevisat motverkar lukt, kan vi bara beklaga. Vi har genom åren samlat på oss en mängd testdata baserat på ISO- och branschstandarder som bevisar att behandlingen fungerar utmärkt. Vi har också via våra partners och deras kunder en stor databas med vittnesmål som bekräftar detta. Vi är bluesign® och Oeko-tex® passports-certifierade.

Beskrivningen av forskarnas uttalanden är tagna ur sitt sammanhang. Det är inga problem att mäta hur bakterier hämmas i laboratorieförsöken, men det saknas tillförlitliga mätmetoder för att mäta folks tvättbeteenden av odörbehandlingar. Därför kan naturligtvis inte forskare heller uttala sig om att de sett några skillnader.

”Det saknas vetenskapliga belägg för att påstå att miljöeffekterna av silverbehandlingarna ens skulle vara mätbara. Nanosilver är en helt annan produkt och det finns inget som talar för att EU ens skulle vilja förbjuda silverklorider mot odörer i textilier i dagsläget.” säger Magnus Hedenmark, oberoende konsult och ekotoxikolog.

”Det har pågått en ensidig debatt mot Polygiene, drivet av Svenskt Vatten i över 10 år. Det är olyckligt att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad väljer att vinkla en artikel baserat på felaktigheter och anonyma källor. Vi har skickat en mängd material och data som bevisar motsatsen. Att påstå att ett behandlat plagg skulle vara giftigt, att teknologin inte fungerar eller att det är ett förbud på gång, är direkt felaktigt”, säger Ulrika Björk, VD Polygiene.

”Det är mycket tråkigt att anklagas för bluff och lurendrejeri när vi har dokumenterad bevisning som rör både teknologin och miljöeffekterna”, avslutar hon.

Tidigare kommunikation kan läsas här

Polygiene har idag begärt att få återkomma med genmäle hos såväl Sydsvenska Dagbladet som Helsingborgs Dagblad.

Presskontakt Polygiene
Ulrika Björk, CEO, ulrika.bjork@polygiene.com, +46 (0)70-921 12 75
Kristina Kruhsberg, pressansvarig, 
kristina.kruhsberg@polygiene.com, +46 (0)70-816 21 96

För pressbilder besök https://news.cision.com/se/?n=polygiene-ab

Anmäl dig här för att prenumerera på rapporter, pressmeddelanden och News:
http://ir.polygiene.com/sv/press/prenumerera/

Om Polygiene
Som världsledande inom stays fresh-lösningar, vill vi förändra sättet vi ser på produkter – från förbrukningsvaror till hållbara lösningar. Vi behandlar kläder, accessoarer, produkter för hemmet och textilier så att du kan känna dig fräsch, tvätta mindre och låta plagg och produkter leva längre. Mer än 300 globala premiumvarumärken har valt att använda Polygienes varumärke på sina produkter. Med det helägda dotterbolaget Addmaster Holdings Limited, har vi nu möjlighet att erbjuda lösningar för både mjuka och hårda ytor. Polygiene är listat på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm. För mer information: www.polygiene.com.

Erik Penser Bank AB är bolagets Certified Adviser, telefon: 08-463 83 00, e-mail: certifiedadviser@penser.se.